Şaşılık sistemik hastalıklar ve özellikle nöromüsküler rahatsızlıklarla birliktelik gösterebilir. Şaşılığı veya ptozisi olan çocuklarda malign hipertermi riski veya tanı konmamış kardiyomiyopati artmıştır. Böylece preanestezik inceleme gereklidir. Malign hipertermi, intraoperatif hiperkalemik arrest insidansı, hassas hastaların tanınması ile azaltılabilir. Bunlarda süksinilkolin ve diğer tetikleyici ajanlardan kaçınmak ve tetikleyici olmayan, güvenli total intravenöz anestezi gibi anesteziklerin kullanılması gerekir.
Ekstraoküler kaslara ve onların adneksiyasına traksiyon, veya göze veya orbitaya ani basınç oftalmik işlemler sırasında azda görülmeyen oranda okülokardiyak reflekse neden olur. Şaşılık cerrahisi sırasında yeterli sıklıkla yaşanır. Trigeminal sinirler uyarılır kalp hızında ani efferent cevap meydana getirir. İV antikolinerjiklerle, halotan yerine sevofluran kullanılması ile, vagolitik kas gevşeticilerle ve kasların cerrahi sırasında nazik tutulması ile azaltılabilir. İlk yapılacak şey, cerrahi uyarıya ara vermek, ritmin ve kalp hızının normale dönmesini beklemek ve bu sırada yeterli oksijenasyon ventilasyonu ve anestezi derinliğini sağlamaktır. İnatçı bradikardide atropin kullanımı gerekir. Atropin; glikopirolat ve epinefrin değil vagal uyarılı semptomatik bradikardi için ilk seçenektir. Cerrahi öncesi anestezi indüksiyonundan sonra proflaktik olarak bazıları tarafından kullanılmaktadır.
Şaşılık cerrahisi sıklıkla postoperatif bulantı-kusmaya neden olur. Ekstraoküler kasların cerrahi sırasındaki manüplasyonu okülogastrik refleksi uyarır. Cerrahi sonrası, diplopiye bağlı araç tutması da yine bulantı-kusmaya neden olur. Buna bağlı oral alımın gecikmesi, dehidratasyon, elektrolit dengesizliği ve hastanede kalım süresinin uzaması gibi sonuçlar meydana gelir. Bulantı-kusmayı postoperatif dönemde önlemek hem maddi hem de hasta konforunu sağlarken hızlı taburculuğu da sağlar. Anti-emetiklerin kullanımı, anksiyetenin bulantı-kusmayı arttırıcı etkisini önlemek faydalıdır. Kas gevşeticilerin revers edilmesi, narkotikler ve kesin olmamakla birlikte N2O kullanımı bulantı-kusmayı arttırır. Propofol, sub-tenon blok veya peribulber blok azaltır. Parmakla şakaklara kontrollu basınç uygulanması yararlı olabilir. Erken oral alım yine arttırabilir. Anti-emetik olarak buturofenon, benzamid, histamin ve muskarinik reseptör antagonistleri, steroidler ve serrotonin 5-HT3 reseptör antagonistleri kullanılabilir. Anti-emetikleri kombine edip, farklı mekanizmalar üzerinden etki sağlamak yararlı olur.
© 2022 PROF. DR. E.CUMHUR ŞENER. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ