Prof.Dr. E. Cumhur Şener
Prof.Dr. E. Cumhur ŞENER
Göz Hastalıkları Uzmanı
ulaşım
haber

Abe­ta­li­pop­ro­te­ine­mi: Re­ti­na­da pig­ment epi­tel de­ği­şik­lik­le­ri, nik­ta­lo­pi

Ad­re­no­lö­ko­dis­tro­fi: Kor­ti­kal kör­lük, op­tik at­ro­fi, ne­ona­tal pig­men­ter re­ti­no­pa­ti

Ai­car­di Sen­dro­mu: Op­tik si­nir ko­lo­bo­mu, la­kü­ner sa­rı-be­yaz iyi sı­nır­lı ko­ro­id lez­yon­la­rı, mik­rof­tal­mi, per­sis­tan pu­pil­la mem­bra­nı

AIDS: Re­ti­na­da yu­mu­şak ek­su­da, yay­gın fır­sat­çı en­fek­si­yon­lar­dan kay­nak­la­nan re­ti­nit­ler; tok­sop­laz­mo­zis, kan­di­da, CMV, her­pes, va­ri­sel­la- zos­ter

Ala­gil­le Sen­dro­mu: Pos­te­ri­or em­bri­yo­tok­son, Axen­feld-Rie­ger ano­ma­li­si, ke­ra­to­ko­nus, iris stro­ma at­ro­fi­si, ko­rek­to­pi, ka­ta­rakt, kor­yo­re­ti­nal de­ği­şik­lik­ler, op­tik disk ano­ma­li­le­ri, kır­ma ku­su­ru, şa­şı­lık, hi­per­te­lo­rizm

Al­bi­nizm: İris ve re­ti­na pig­ment epi­te­li­nin hi­po­pig­men­tas­yo­nu, iris tran­sil­lü­mi­nas­yo­nu, ma­ku­la hi­pop­la­zi­si, nis­tag­mus, azal­mış gör­me kes­kin­li­ği, fo­to­fo­bi

Al­bright He­re­di­ter Os­te­odis­tro­fi­si: Pe­ri­fe­rik opa­si­te­ler şek­lin­de ka­ta­rakt, kor­ne­a opa­si­te­le­ri, nis­tag­mus, op­tik at­ro­fi, mik­rof­tal­mi, hi­per­te­lo­rizm

Al­port Sen­dro­mu: Pos­te­ri­or po­li­morf dis­tro­fi, an­te­ri­or len­ti­ko­nus, ka­ta­rakt, re­kür­ren kor­ne­a eroz­yo­nu, mik­ros­fe­ro­fa­ki

Als­tröm Sen­dro­mu: Prog­re­sif ati­pik pig­men­ter re­ti­no­pa­ti

Am­ni­yo­tik Bant Sen­dro­mu: Kor­nea­da lö­kom, ka­pak ano­ma­li­le­ri, hi­per­te­lo­rizm, şa­şı­lık, da­ha na­dir ola­rak mik­rof­tal­mi, üvea ko­lo­bo­mu, mal­for­mas­yon, ge­li­şim sı­ra­sın­da ban­dın ne­re­de oluş­tu­ğu­na bağ­lı ola­rak de­ği­şik iz­ler

An­hid­ro­tik Ek­to­der­mal Disp­la­zi: Kaş ve kir­pik­le­rin yok­lu­ğu, ka­ta­rakt, kor­ne­a opa­si­te­le­ri, ste­no­tik lak­ri­mal punk­tum­lar

Ani­ri­di: Ani­ri­di, ma­ku­la hi­pop­la­zi­si, nis­tag­mus, azal­mış gör­me kes­kin­li­ği, glo­kom, ka­ta­rakt, kor­ne­a opa­si­te­le­ri, op­tik si­nir hi­pop­la­zi­si

Apert Sen­dro­mu: Prop­to­zis, hi­per­te­lo­rizm, V-pa­tern ek­zot­rop­ya, op­tik at­ro­fi

Ari­bof­la­vi­no­zis: Ke­ra­tit, kon­jonk­ti­vit, fo­to­fo­bi, lak­ri­mas­yon, kor­ne­a vas­kü­la­ri­zas­yo­nu

As­par­tilg­lu­ko­za­mi­nü­ri: Kris­tal ben­ze­ri lens opa­si­te­le­ri

Atak­sik Te­len­ji­ek­ta­zi: Bul­bar kon­jonk­ti­va­da te­len­ji­ek­ta­zi­ler, nis­tag­mus, pur­su­it ve sak­ka­dik okü­ler mo­tor ha­re­ket ano­ma­li­le­ri, şa­şı­lık, kon­ver­jans yet­mez­li­ği

Ato­pi: Okü­ler aler­ji, ato­pik ke­ra­to­kon­jonk­ti­vit, ke­ra­to­ko­nus, her­pes simp­leks en­fek­si­yo­nu pre­va­lan­sın­da ar­tış, sta­fi­lo­kok­la­ra bağ­lı ikin­cil en­fek­si­yon­lar, yü­ze­yel punk­tat ke­ra­to­pa­ti, iyi­leş­me­yen epi­tel de­fekt­le­ri, kor­nea­da ül­ser, skar ve neo­vas­kü­la­ri­zas­yon

Bar­det-Bi­edl Sen­dro­mu: Pe­ri­fer re­ti­na­da ka­ba gra­nül­ler ha­lin­de pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, makula­da pig­men­ter de­ği­şik­lik­ler, pto­zis, nis­tag­mus, epi­kan­tus, şa­şı­lık, kır­ma ku­su­ru, iris ko­lo­bo­mu, op­tik at­ro­fi

Bas­sen-Korn­zwe­ig Has­ta­lı­ğı: Bkz abe­ta­li­pop­ro­te­ine­mi

Beck­with-Wi­ede­mann Sen­dro­mu: İn­fra­or­bi­tal hi­pop­la­zi, göz ka­pak­la­rın­da ka­pil­ler ne­vus flam­me­us

Ble­fa­ro­fi­mo­zis: Pto­zis, epi­kan­tus in­ver­sus, kı­sal­mış pal­peb­ral ara­lık, te­le­kan­tus, tri­ki­ya­zis, ka­rün­kül hi­pop­la­zi­si, alt punk­tu­mun tem­po­ra­le yer de­ğiş­tir­me­si, ya­lan­cı içe şa­şı­lık

Bloch Sulz­ber­ger Sen­dro­mu: Kor­ne­a ül­se­ri

Bo­tu­lizm: Dip­lo­pi, bu­la­nık gör­me, pto­zis, kor­ne­a ref­lek­sin­de azal­ma, kra­ni­yal si­nir fel­ci

Brach­man de Lan­ge Sen­dro­mu: Ka­lın kaş­lar, uzun kıv­rım­lı kir­pik­ler, pto­zis, nis­tag­mus

Bü­yü­me Ge­cik­me­si: Spe­si­fik göz bul­gu­su yok

Ca­na­van Has­ta­lı­ğı: Op­tik at­ro­fi ve nis­tag­mus

Cat Eye Sen­dro­mu: İris, ko­ro­id ve­ya re­ti­na ko­lo­bo­mu; ha­fif hi­per­te­lo­rizm, aşa­ğı doğ­ru inen pal­peb­ral fis­sür­ler

Car­pen­ter Sen­dro­mu: Sup­ra­or­bi­tal ke­nar­da hi­pop­la­zi, hi­per­te­lo­rizm, epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, kor­ne­a opa­si­te­le­ri, mik­ro­kor­ne­a, pa­pi­lö­dem, op­tik at­ro­fi

CHAR­GE Aso­si­as­yo­nu: İris, re­ti­na ve ko­ro­id ko­lo­bo­mu, mik­rof­tal­mi, fasiyal si­ni­rin kıs­mi fel­ci pto­zis, ka­pak­ta Mar­cus-Gunn fe­no­me­ni, do­ğum­sal ka­ta­rakt, op­tik si­nir ano­ma­li­si

Che­di­ak Hi­gas­hi Sen­dro­mu: Okü­lo­ku­ta­nöz al­bi­nizm

Coc­kay­ne Sen­dro­mu: Tuz bi­ber re­ti­na pig­men­tas­yo­nu, op­tik at­ro­fi, kor­ne­a opa­si­te­si, ka­ta­rakt, nis­tag­mus, bu­la­nık kor­ne­a, şa­şı­lık, göz be­bek­le­ri­nin geç bü­yü­me­si, göz­ya­şı sal­gı­lan­ma­sın­da azal­ma

Co­gan Sen­dro­mu: Ön seg­ment de­ği­şik­lik­le­ri

Co­hen Sen­dro­mu: Gör­me kes­kin­li­ğin­de azal­ma, nik­ta­lo­pi, par­lak ışık­ta gör­me bo­zuk­lu­ğu, da­ral­mış gör­me ala­nı, kor­yo­re­ti­nal dis­tro­fi, man­da gö­zü ma­ku­la, re­ti­na­da pig­men­ter de­po­zit­ler ve op­tik at­ro­fi

Cor­ne­li­a de Lan­ge Sen­dro­mu: Gür kaş, kıv­rık kir­pik­ler, yük­sek mi­yo­pi, as­tig­ma­tizm, mik­ro­kor­ne­a, op­tik at­ro­fi, op­tik si­nir ko­lo­bo­mu, şa­şı­lık, prop­to­zis, te­le­kan­tus

Crohn Has­ta­lı­ğı: Üve­it

Crou­zon Sen­dro­mu: Prop­to­zis, hi­per­te­lo­rizm, kor­ne­a opa­si­te­si, op­tik at­ro­fi, nis­tag­mus, ma­vi skle­ra, iris ko­lo­bo­mu

De Mor­si­er Sen­dro­mu: Op­tik si­nir hi­pop­la­zi­si

De­vic Has­ta­lı­ğı: Spi­nal kord ve op­tik si­ni­rin de­mi­ye­li­ni­zan has­ta­lı­ğı, gör­me kay­bı

Di­abe­tes Mel­li­tus: Re­ti­na­da ödem, mik­ro­he­mo­ra­ji, mik­ro­anev­riz­ma­lar, yu­mu­şak ek­su­da, is­ke­mi, neo­vas­kü­la­ri­zas­yon, re­ti­na de­kol­ma­nı, glo­kom

Dif­te­ri: Şa­şı­lık, bu­la­nık gör­me, kra­ni­yal nö­ro­pa­ti

Dik­kat Ek­sik­li­ği Hi­pe­rak­ti­vi­te Sen­dro­mu: Kır­ma ku­su­ru ve şa­şı­lık baş­ta ol­mak üze­re göz pa­to­lo­ji­le­ri in­si­dan­sı nor­mal po­pü­las­yon­dan fark­lı de­ğil

Dis­ke­ra­to­zis Kon­je­ni­ta: Epi­fo­ra, ble­fa­rit, ka­ta­rakt, kon­jonk­ti­vit, ek­tro­pi­yon, lak­ri­mal ka­nal at­re­zi­si

Dis­ti­kia­zis–Len­fö­dem Sen­dro­mu: Dis­ti­kia­zis, fo­to­fo­bi, kor­ne­a ül­se­ri

Down Sen­dro­mu: Epi­kan­tus, pal­peb­ral fis­sür­le­rin yu­ka­rı doğ­ru ol­ma­sı, mi­yo­pi, şa­şı­lık, nis­tag­mus, ble­fa­rit, ek­tro­pi­on, ke­ra­to­ko­nus, iris­te Brush­fi­eld spot­la­rı, glo­kom, kor­ti­kal lens opa­si­te­le­ri, ka­ta­rakt, lak­ri­mal sis­tem mal­for­mas­yon­la­rı, psö­do­pa­pi­lö­dem, op­tik si­nir dru­ze­ni

Dua­ne “+” Sen­drom­la­rı: Göz­de ad­duk­si­yon ve/veya ab­duk­si­yon kı­sıt­lı­lı­ğı, göz kü­re­sin­de ret­rak­si­yon ve ver­ti­kal atım­lar­la gö­rü­len Dua­ne sen­dro­mu­na ek ola­rak bu­lu­nan Wil­der­wanck Sen­dro­mu, Klip­pel-Fe­il ano­ma­li­si, Gol­den­har sen­dro­mu

Eh­lers-Dan­los Sen­dro­mu: Be­lir­gin epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, an­jio­id çat­lak­lar, makula­da pig­men­ter de­ği­şik­lik­ler, şa­şı­lık, ma­vi skle­ra, mik­ro­kor­ne­a, ke­ra­to­ko­nus, glo­kom, ek­to­pi­a len­tis, cid­di mi­yo­pi, re­ti­na de­kol­ma­nı

Ek­to­pi­a Len­tis et Pu­pil­la: Lens sub­luk­sas­yo­nu, ek­sen­trik mi­yo­tik zor ge­niş­le­yen pu­pil, pu­pil­ler mem­bran ar­tık­la­rı, açı böl­ge­si­ne be­lir­gin iris uzan­tı­la­rı, göz kü­re­sin­de doğ­ru­sal uza­ma

Ek­tro­dak­ti­li-Ek­to­der­mal Disp­la­zi ve Clef­ting Sen­dro­mu (EEC): Ma­vi iris, ble­fa­ro­fi­mo­zis, ble­fa­rit, epi­fo­ra, dak­ri­yo­sis­tit, ke­ra­to­kon­jonk­ti­vit, sey­rek kaş, lak­ri­mal punk­tum yok­lu­ğu, Me­ibo­mi­an ori­fis yok­lu­ğu, te­le­kan­tus

En­se­fa­lok­ra­ni­oku­ta­nöz Li­po­ma­to­zis: Epi­bul­ber ve sub­ku­ta­nöz ko­ris­tom, ka­pak çev­re­sin­de kü­çük de­ri no­dül­le­ri, per­sis­tan pos­te­ri­or hya­lo­id sis­te­mi, ble­fa­rop­to­zis, disp­las­tik iris, pa­pi­lö­dem, lens dis­lo­kas­yo­nu, iris ko­lo­bo­mu, re­ti­na ko­lo­bo­mu, mik­rof­tal­mi, hi­per­te­lo­rizm ile bir­lik­te epi­kan­tus in­ver­sus

Eri­te­ma Mul­ti­for­me, Ste­vens-John­son Sen­dro­mu: Mu­ko­pü­rü­lan kon­jonk­ti­vit, psö­do­mem­bra­nöz kon­jonk­ti­vit, semb­le­fa­ron, ka­pak­ta skar­laş­ma, ke­ra­to­kon­jonk­ti­vi­tis sik­ka, kor­ne­a ül­se­ri, kor­ne­a ska­rı ve neo­vas­kü­la­ri­zas­yo­nu, Me­ibo­mi­an bez­le­rin­de fib­ro­zis, lak­ri­mal ka­nal obs­trük­si­yo­nu, tri­ki­ya­zis, dis­ti­ki­ya­zis, si­kat­ris­yel en­tro­pi­yon, tar­sal kon­jonk­ti­va­da ke­ra­ti­ni­zas­yon

Fa­ko­ma­to­zis Sen­drom­la­rı:

Atak­sik te­len­ji­ek­ta­zi: Kıv­rım­lı kon­jonk­ti­va da­mar­la­rı

Nö­ro­fib­ro­ma­to­zis-1: İris­te Lisch no­dü­lü, op­tik si­nir gliyo­mu, ka­pak­ta plek­si­form nö­ro­fib­rom, re­ti­na as­tro­si­to­mu, glo­kom, kor­nea­da iğim­si si­nir lif­le­ri

Nö­ro­fib­ro­ma­to­zis-2: San­tral nö­ro­fib­ro­ma­to­zis ola­rak da bi­li­nir; ves­ti­bü­ler Schwan­nom (akus­tik nö­rom), me­nen­ji­yom, spi­nal si­nir kö­kün­de Schwan­nom, pre­se­nil ka­ta­rakt

Stur­ge-We­ber: Cilt­te bor­do renk­li le­ke, ko­ro­id he­man­ji­yo­mu, glo­kom

Tu­be­rosk­le­roz: Re­ti­na­da as­tro­si­tom, op­tik si­nir dru­ze­ni

Von Hip­pel-Lin­da­u: Re­ti­na­da ka­pil­ler an­ji­yom, sub­re­ti­nal ek­su­da­lar

Wyburn-Ma­son: Re­ti­na­da ar­te­ri­ove­nöz mal­for­mas­yon­lar

Fa­mil­yal Di­so­to­no­mi: Kor­ne­a ül­se­ri

Fas­yos­ka­pu­lo­hu­me­ral Müs­kü­ler Dis­tro­fi: Of­tal­mop­le­ji

Fe­nil­ke­to­nü­ri: Ma­vi-ye­şil göz­ler

Fe­ok­ro­ma­si­to­ma: Pa­pi­lö­dem, re­ti­na he­mo­ra­ji ve ek­su­da­la­rı, re­ti­na ar­ter­le­rin­de da­ral­ma

Fe­tal Al­kol Sen­dro­mu: Kü­çük pal­peb­ral fi­sur, epi­kan­tal kat­lan­tı, pto­zis, şa­şı­lık, amb­li­yo­pi, kır­ma ku­su­ru, op­tik si­nir hi­pop­la­zi­si, kıv­rım­lı re­ti­na da­mar­la­rı, ön seg­ment ano­ma­li­le­ri (Pe­ters’ ano­ma­li­si, ka­ta­rakt vs)

Fo­kal Der­mal Hi­pop­la­zi (Goltz-Gor­lin Sen­dro­mu ): Şa­şı­lık, ko­lo­bom, mik­rof­tal­mi, ani­ri­di

Fra­jil-X Sen­dro­mu: Be­lir­gin epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, so­luk ma­vi iris, şa­şı­lık, nis­tag­mus, mi­yo­pi

Fra­ser Sen­dro­mu: Krip­tof­tal­mus, hi­per­te­lo­rizm, lak­ri­mal ka­nal de­fek­ti, üst göz ka­pa­ğın­da ko­lo­bom

Fron­to­na­zal Disp­la­zi: Ek­zot­rop­ya, hi­per­te­lo­rizm, lak­ri­mal sis­tem ano­ma­li­le­ri, mik­rof­tal­mi, Dua­ne sen­dro­mu, epi­bul­ber der­mo­id

Ga­lak­to­ze­mi: Ka­ta­rakt

Gang­li­ozi­do­zis Has­ta­lık­la­rı: Makula­da Ja­pon bay­ra­ğı gö­rün­tü­sü, nis­tag­mus, op­tik at­ro­fi

Gard­ner Sen­dro­mu: Re­ti­na­da pig­ment epi­tel hi­perp­la­zi­si

Gil­les­pi­e Sen­dro­mu: Ani­ri­di

Gol­den­har Sen­dro­mu: Üst ka­pak­ta ko­lo­bom, epi­bul­ber der­mo­li­pom, lim­bal der­mo­id, ani­zo­met­ro­pik amb­li­yo­pi, iris ano­ma­li­le­ri, ka­ta­rakt

Goltz Fo­kal Der­mal Hi­pop­la­zi: Okü­ler ko­lo­bom, göz ka­pak­la­rın­da an­ji­yo­ma­töz no­dül­ler, mik­rof­tal­mi

Gor­lin Sen­dro­mu: Göz ka­pak­la­rı ve çev­re de­ri do­ku­sun­da ba­zal hüc­re­li kan­ser, be­lir­gin sup­ra­or­bi­tal ke­nar­lar, hi­per­te­lo­rizm, kor­nea­da opa­si­te­ler

Gra­ves Ti­ro­id Of­tal­mo­pa­ti: Ka­pak ret­rak­si­yo­nu, la­gof­tal­mus, pe­ri­or­bi­ta ve kon­jonk­ti­va­da ödem, res­trik­tif eks­tra­okü­ler mi­yo­pa­ti, şa­şı­lık, prop­to­zis, ku­ru göz, kor­nea­nın açık­ta kal­ma­sı

Hal­ler­mann-Stre­iff Sen­dro­mu: Bi­la­te­ral mik­rof­tal­mi, kon­je­ni­tal ka­ta­rakt, mik­ro­kor­ne­a, glo­kom, ma­vi skle­ra, üvea ve op­tik disk ko­lo­bo­mu, iri­do­sik­lit, skle­ro­kor­ne­a, per­sis­tan pu­pil­ler mem­bran, nis­tag­mus

Hay-Wells Sen­dro­mu: An­ki­lob­le­fa­ron, fo­to­fo­bi, lak­ri­mal ka­nal at­re­zi­si

He­mi­fasiyal Mik­ro­zo­mi, Gol­den­har Sen­dro­mu: Epibulber der­mo­id, li­po­der­mo­id, üst ka­pak ko­lo­bo­mu, mik­rof­tal­mi, azal­mış kor­ne­a has­sa­si­ye­ti, Dua­ne ret­rak­si­yon sen­dro­mu

Her­mansky-Pud­lak Sen­dro­mu: Okü­lo­ku­ta­nöz al­bi­nizm

Her­pes Zos­ter: Re­ti­nit, glo­kom, ke­ra­tit

Hid­ro­tik Ek­to­der­mal Disp­la­zi: Kaş ve kir­pik yok­lu­ğu, kon­jonk­ti­vit, ble­fa­rit

Hi­pe­ror­ni­ti­ne­mi: Ge­ce kör­lü­ğü, mi­yo­pi, pe­ri­fe­rik gör­me kay­bı, ar­ka sub­kap­sü­ler ka­ta­rakt, re­ti­na ve ko­ro­id­de gi­rat at­ro­fi

Hi­per­tan­si­yon: Re­ti­na­da ödem, re­ti­na­da alev şek­lin­de he­mo­ra­ji ve sert ek­su­da, re­ti­na da­mar­la­rın­da gü­müş-ba­kır tel man­za­ra­sı, pa­pi­lö­dem

Hi­po­fos­fa­te­mi: Ma­vi skle­ra

Hi­po­pa­ra­ti­roi­dizm: Ka­ta­rakt

Hi­po­ti­roi­dizm: Mik­sö­dem, ka­ta­rakt, Gra­ves

His­ti­yo­si­to­zis (Ju­ve­nil ksan­tog­ra­nü­lo­ma): Göz için­de ya da or­bi­ta­da tü­mör ve bu­na bağ­lı spon­tan hi­fe­ma, glo­kom

Holt-Oram Sen­dro­mu: Hi­per­te­lo­rizm, Dua­ne sen­dro­mu

Ho­mo­sis­ti­nü­ri: Ek­to­pi­a len­tis, iler­le­yi­ci bi­la­te­ral aşa­ğı­ya doğ­ru olan lens dis­lo­kas­yo­nu, lens zo­nül­le­rin­de ha­ra­bi­yet, mik­ros­fe­ro­fa­ki, yük­sek mi­yo­pi, ma­vi iris, re­ti­na­da pe­ri­fe­rik kis­to­id de­je­ne­ras­yon, op­tik at­ro­fi, se­kon­der glo­kom, re­ti­na de­kol­ma­nı, ka­ta­rakt, iri­do­do­ne­zis, sta­fi­lom

Hun­ter Sen­dro­mu: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, eş­lik eden hid­ro­se­fa­li­ye bağ­lı ola­rak pa­pil ödem, glo­kom, pto­zis; kor­ne­a say­dam­dır

Hur­ler Sen­dro­mu: Kor­nea­da opa­si­te­ler, prop­to­zis, re­ti­na­da pig­men­ter de­ği­şik­lik­ler, me­ga­lo­kor­ne­a, glo­kom, hi­per­te­lo­rizm, gür hi­po­pig­men­te kaş­lar

İn­fan­til Ref­sum Has­ta­lı­ğı: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti

İnf­la­ma­tu­ar Ba­ğır­sak Has­ta­lı­ğı: Üve­it

İn­kon­ti­nen­si­ya Pig­men­ti (Bloch-Sulz­berg Sen­dro­mu): Şa­şı­lık, re­ti­na disp­la­zi­si, re­ti­na da­mar ano­ma­li­le­ri, re­ti­na de­kol­ma­nı, üve­it, ke­ra­tit, ka­ta­rakt, ret­ro­len­tal disp­la­zi, ma­vi skle­ra, mik­rof­tal­mi, op­tik at­ro­fi

Jou­bert Sen­dro­mu: Nis­tag­mus, okülomotor ap­rak­si, re­ti­nal dis­tro­fi, kor­yo­re­ti­nal ko­lo­bom

Ju­ve­nil Der­ma­to­mi­yo­zit: Pe­ri­or­bi­tal he­li­yot­ro­pik eri­tem

Ju­ve­nil İdi­yo­pa­tik Ar­trit: Üve­it, vit­rit, glo­kom, bant ke­ra­to­pa­ti, ka­ta­rakt, iris­te an­te­ri­or ve pos­te­ri­or si­ne­şi, kis­to­id ma­ku­la öde­mi

Ju­ve­nil In­su­lin Ba­ğım­lı Di­abe­tes Mel­li­tus: Has­ta­lı­ğın baş­lan­gı­cın­dan 10 yıl son­ra re­ti­na­da bul­gu­lar göz­le­nir; de­rin ve yü­ze­yel re­ti­na he­mo­ra­ji­si, fo­kal ve­ya yay­gın ma­ku­la öde­mi, re­ti­na­da sert ve yu­mu­şak ek­su­da, is­ke­mi ve neo­vas­kü­la­ri­zas­yon, vit­re­us he­mo­ra­ji­si

Ka­ba­ku­lak: Dak­ri­yo­ade­nit, op­tik nö­rit

Kan­di­di­ya­zis: Kor­yo­re­ti­nit, en­dof­tal­mi, vit­rit, vas­kü­lit, pa­pil­lit, re­ti­nal he­mo­ra­ji­ler, Roth le­ke­si

Kar­bo­hid­rat Yet­mez­li­ği Gli­kop­ro­te­in Sen­dro­mu: Şa­şı­lık, re­ti­ni­tis pig­men­to­sa

Ka­wa­sa­ki Has­ta­lı­ğı: Bi­la­te­ral kon­jonk­ti­va­da hi­pe­re­mi, has­ta­lı­ğın akut fa­zın­da ge­çi­ci ön üve­it, yü­ze­yel punk­tat ke­ra­tit, vit­re­us opa­si­te­si, pa­pi­lö­dem, re­ti­na­da vas­kü­ler tu­tu­lum

Ke­di Tır­mı­ğı Has­ta­lı­ğı: Pa­ri­na­ud’un okü­log­lan­dü­ler sen­dro­mu, nö­ro­re­ti­nit ya da Le­ber’in stel­lat nö­ro­re­ti­ni­ti

Kı­za­mık: Kon­jonk­ti­vit, sub­kon­jonk­ti­val he­mo­ra­ji, bi­la­te­ral epi­tel­yal ke­ra­tit, üve­it, kor­yo­re­ti­nit, op­tik nö­rit, re­ti­na­da ven tı­ka­nık­lı­ğı

Kle­in­fel­ter Sen­dro­mu: Mi­yo­pi, lens dis­lo­kas­yo­nu, re­ti­na de­kol­ma­nı, mik­ros­fe­ro­fa­ki

Klip­pel-Tre­nau­nay-We­ber Sen­dro­mu: Cilt­te bor­do renk­li le­ke

Kra­ni­osi­nos­toz Sen­drom­la­rı (Apert, Crou­zon, Pfe­if­fer, Pla­gi­ocep­haly, Sa­et­hre-Chot­zen): Sığ or­bi­ta, op­tik si­nir ba­sı­sı, ka­fa içi ba­sın­cın­da ar­tış, prop­to­zis, kor­nea­nın açık kal­ma­sı­na bağ­lı ola­rak ke­ra­to­pa­ti, pto­zis, ka­ta­rakt, re­ti­na­da pig­men­ter de­ği­şik­lik­ler, amb­li­yo­pi, pa­pi­lö­dem, op­tik at­ro­fi, okü­ler mo­ti­li­te ano­ma­li­le­ri, mi­ye­lin­li si­nir lif­le­ri

Kse­ro­der­ma Pig­men­to­zum: Fo­to­fo­bi, re­kür­ren kon­jonk­ti­vit, semb­le­fa­ron, kor­nea­da ül­ser, ke­ra­tit, ke­ra­to­ko­nus, en­tro­pi­yon, ek­tro­pi­yon, semb­le­fa­ron, lim­bus­da skua­möz hüc­re­li kar­si­nom, de­ri tü­mör­le­ri

Lak­ri­mo Au­ri­ku­lo Den­to Di­ji­tal Sen­drom: Lak­ri­mal punk­tum yok­lu­ğu, na­zo­lak­ri­mal ka­nal tı­ka­nık­lı­ğı, kro­nik dak­ri­yo­sis­tit, ku­ru göz, epi­fo­ra

Le­ber’in Kon­je­ni­tal Ama­ro­zi­si: Nis­tag­mus, za­yıf pu­pil­la re­ak­si­yo­nu, hi­per­met­ro­pi, az gör­me, re­ti­na­da pig­men­ter de­ği­şik­lik­ler, ka­ta­rakt, ke­ra­to­ko­nus, ke­ra­tog­lo­bus, fo­to­fo­bi, okü­lo­di­ji­tal fe­no­men

Le­igh Has­ta­lı­ğı: Eks­ter­nal of­tal­mop­le­ji, pto­zis, nis­tag­mus, op­tik at­ro­fi, az gör­me

Lep­ra: Ma­da­ro­zis, la­gof­tal­mus, tri­ki­ya­zis, ek­tro­pi­yon, en­tro­pi­yon, ku­ru göz, ke­ra­tit, kor­ne­a ül­se­ri, iri­tis, pos­te­ri­or si­ne­şi, iris at­ro­fi­si, iris in­ci­le­ri, iris sek­lüz­yo­nu, ka­ta­rakt, op­tik at­ro­fi

Lep­tos­pi­ro­zis: Fo­to­fo­bi, or­bi­ta­da ağ­rı

Li­ne­er Ne­vus Se­ba­se­us: Pto­zis, şa­şı­lık, amb­li­yo­pi; ka­pak, lens, iris, ko­ro­id ve disk ko­lo­bo­mu, ko­ro­id­de os­se­öz ko­ris­tom, sub­re­ti­nal neo­vas­kü­ler mem­bran

Li­pid Pro­te­in Me­ta­bo­lik Has­ta­lı­ğı

Abe­ta­li­pop­ro­te­ine­mi: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, ge­ce gö­rü­şü ve renk­li gör­me­nin azal­ma­sı

Ad­re­no­lö­ko­dis­tro­fi: Gör­me bo­zuk­luk­la­rı, şa­şı­lık

Bas­sen-Korn­zwe­ig Has­ta­lı­ğı (Abe­ta­li­pop­ro­te­ine­mi): Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, hal­ka sko­tom, an­jio­id çat­lak­lar, ek­zot­rop­ya, ya­na ba­kış­ta nis­tag­mus

Ga­uc­her Has­ta­lı­ğı: Şa­şı­lık

GM1 Gang­li­ozi­do­zis: Makula­da Ja­pon bay­ra­ğı gö­rü­nü­mü

GM2 Gang­li­ozi­do­zis: Makula­da Ja­pon bay­ra­ğı gö­rü­nü­mü

Hi­per­li­pi­de­mi: Kor­ne­al ar­kus, ksan­te­lez­ma

Krab­be Has­ta­lı­ğı: Op­tik at­ro­fi, nis­tag­mus, gör­me kes­kin­li­ğin­de azal­ma

Psö­do-Hur­ler Po­li­dis­tro­fi: Kor­nea­da bu­la­nık­lık, re­ti­no­pa­ti, as­tig­ma­tizm

Ri­zo­me­rik Kon­drop­la­zi Punk­ta­ta: Ka­ta­rakt

Tan­gi­er Has­ta­lı­ğı: Kor­ne­a bu­la­nık­lı­ğı, or­bi­kü­la­ris okü­li za­yıf­lı­ğı, ek­tro­pi­on

Uzun zin­cir­li 3-Hid­rok­sia­çil Co­A De­hid­ro­ge­naz Ek­sik­li­ği: Re­ti­no­pa­ti

Lo­we Sen­dro­mu (Okülo­se­reb­ro­re­nal Sen­drom): Ka­ta­rakt, pos­te­ri­or len­ti­ko­nus, glo­kom, kor­nea­da opa­si­te

Lö­se­mi: Kon­jonk­ti­vit, ke­ra­tit; re­ti­na­da he­mo­ra­ji, yu­mu­şak ek­su­da­lar, is­ke­mi, in­fil­trat, re­ti­na de­kol­ma­nı, re­ti­na neo­vas­kü­la­ri­zas­yo­nu, vit­re­us he­mo­ra­ji­si, vit­rit, fır­sat­çı en­fek­si­yon­lar, pa­pi­lö­dem, prop­to­zis

Lyme Has­ta­lı­ğı: Kon­jonk­ti­vit, pe­ri­or­bi­tal ödem, kor­ne­al in­fit­rat­lar, iri­tis, pa­nof­tal­mi, an­te­ri­or is­ke­mik op­tik nö­ro­pa­ti, op­tik disk öde­mi, kra­ni­yal nö­ro­pa­ti

Mar­fan Sen­dro­mu: Len­sin yu­ka­rı­ya sub­luk­sas­yo­nu, glob ak­si­yel uzun­lu­ğun­da ar­tış, mi­yo­pi, düz kor­ne­a, re­ti­na de­kol­ma­nı, ka­ta­rakt

Me­nen­jit: En­dof­tal­mi, kra­ni­yal si­nir fel­ci, op­tik nö­rit, pe­ri­or­bi­tal se­lü­lit

Mig­ren: Baş ağ­rı­sı ile bir­lik­te gör­sel au­ra, kır­ma ku­su­ru, akut şa­şı­lık

Mil­ler-Fisc­her Sen­dro­mu: Eks­ter­nal of­tal­mop­le­ji, pa­pi­lö­dem

Mi­yas­te­ni­a Gra­vis: De­ğiş­ken pto­zis ve şa­şı­lık, dip­lo­pi

Mol­lus­kum Kon­ta­gio­zum: Ka­pak cil­din­de gö­bek­li pa­pül şek­lin­de­ki ti­pik lez­yon, tok­sik fol­li­kü­ler kon­jonk­ti­vit

Mö­bi­us Sen­dro­mu: Ab­dük­si­yon kı­sıt­lı­lı­ğı; 6. ve 7. ka­fa çif­ti si­nir­le­ri felç­le­ri

Mu­ko­po­li­sak­ka­ri­doz Has­ta­lık­la­rı (Hur­ler, Schei­e, San­fi­lip­po, Mor­qui­o, Ma­ro­tea­ux-Lamy): Bu­la­nık kor­ne­a, pig­men­ter re­ti­no­pa­ti

Mul­tipl En­dok­rin Ne­op­la­zi: Kor­nea­da si­nir lif­le­ri ağı

Na­il-Pa­tel­la Sen­dro­mu: Açık açı­lı glo­kom, ke­ra­to­ko­nus, mik­ro­kor­ne­a, mik­ros­fe­ro­fa­ki

NARP Sen­dro­mu: Tuz-bi­ber re­ti­opa­ti­si, kor­yo­ka­pil­la­ris at­ro­fi­si, re­ti­ni­tis pig­men­to­za­ya ben­ze­yen de­ği­şik­lik­ler­le bir­lik­te ma­kü­lo­pa­ti

Nef­ro­pa­ti­a Epi­de­mi­ka: Pe­ri­okü­ler ağ­rı, bu­la­nık gör­me, fo­to­fo­bi, mi­yo­pi, ka­pak öde­mi, kon­jonk­ti­va­da hi­pe­re­mi, ke­mo­zis, sub­kon­jonk­ti­val ka­na­ma, üve­it, re­ti­na­da ödem, dip­lo­pi

Ne­ona­tal Baş­lan­gıç­lı Mul­ti­sis­tem İnf­la­ma­tu­ar Has­ta­lık: Ön üve­it, ar­ka üve­it, pa­pi­lö­dem, pa­pil­lit

Noo­nan Sen­dro­mu: Pto­zis, hi­per­te­lo­rizm, mi­yo­pi, ke­ra­to­ko­nus, şa­şı­lık, nis­tag­mus, epi­kan­tal kat­lan­tı, aşa­ğı doğ­ru olan pal­peb­ral fis­sür­ler, ma­vi ye­şil iris

Nor­ri­e Has­ta­lı­ğı: Re­ti­na disp­la­zi­si, vit­re­us he­mo­ra­ji­si, hi­pop­las­tik iris, ar­ka si­ne­şi, ek­tro­pi­on üvea, re­ti­na de­kol­ma­nı, neo­vas­kü­ler glo­kom, fi­ti­zis

Nö­ro­fib­ro­ma­to­zis; bkz fa­ko­ma­to­zis sen­drom­la­rı

Nö­ro­nal Se­ro­id Li­po­fus­ki­no­zis: Op­tik at­ro­fi, makula­da kah­ve­ren­gi renk de­ği­şik­li­ği

Okü­lo­der­mal Me­la­no­si­to­zis: Ka­pak­ta ve kon­jonk­ti­va­da pig­men­ter de­ği­şik­lik­ler, ko­ro­id me­la­no­mu

On­ko­ser­kia­zis: Punk­tat ke­ra­tit, kor­nea­da pan­nus olu­şu­mu, kor­yo­re­ti­nit, kör­lük

Orak Hüc­re­li Ane­mi: Ka­pak öde­mi, kon­jonk­ti­va da­mar­la­rın­da orak­laş­ma bul­gu­su, iris at­ro­fi­si, iris neo­vas­kü­la­ri­zas­yo­nu, an­jio­id çat­lak­lar, op­tik disk bul­gu­su, pe­ri­fe­rik re­ti­na da­mar­la­rın­da so­mon ren­gi he­mo­ra­ji­ye yol açan ok­lüz­yon ve re­ti­na­da si­yah gü­neş ya­nık­la­rı, re­ti­na­da neo­vas­kü­la­ri­zas­yon

Os­te­oge­ne­zis İm­per­fek­ta: İn­ce, şef­faf de­ri ve skle­ra, ma­vi skle­ra, em­bri­yo­tok­son, ke­ra­to­ko­nus, me­ga­lo­kor­ne­a

Otizm: Kır­ma ku­su­ru ve şa­şı­lık in­si­dan­sı nor­mal po­pü­las­yo­na eşit

Oto­im­mün Po­li­en­dok­ri­no­pa­ti Kan­di­di­ya­zis Ek­to­der­mal Dis­tro­fi (APE­CED): Kro­nik per­sis­tan ke­ra­to­kon­jonk­ti­vit, ku­ru göz, iri­do­sik­lit, ka­ta­rakt, re­ti­na de­kol­ma­nı, op­tik at­ro­fi

Öğ­ren­me Güç­lü­ğü: Kır­ma ku­su­ru ve şa­şı­lık in­si­dan­sı nor­mal po­pü­las­yo­na eşit

Pe­li­zae­us-Merz­bac­her Sen­dro­mu: Op­tik at­ro­fi

Pe­ters Ano­ma­li­si: San­tral kor­ne­al lö­kom, iris ve lens­ten kor­ne­a en­do­te­li­ne ya­pı­şık­lık­lar, mik­ro­kor­ne­a, mik­rof­tal­mi, glo­kom, skle­ro­kor­ne­a, ani­ri­di, ko­ro­id re­ti­na ko­lo­bo­mu

PHA­CE Sen­dro­mu: Glo­kom, ka­ta­rakt, op­tik si­nir hi­pop­la­zi­si, mik­rof­tal­mi, pos­te­ri­or em­bri­yo­tok­son, krip­tof­tal­mus, şa­şı­lık, ek­zof­tal­mus, ko­ro­id he­man­ji­yo­mu

Pi­er­re-Ro­bin Se­kan­sı: Stick­ler sen­dro­mu, yük­sek mi­yo­pi, re­ti­na de­kol­ma­nı, ka­ta­rakt

Po­li­ar­te­ri­tis No­do­za: Re­ti­nal ar­te­rit

Pra­der-Wil­li Sen­dro­mu: Şa­şı­lık

Pre­ma­tü­ri­te: Pre­ma­tü­re re­ti­no­pa­ti­si (ROP), re­ti­na de­kol­ma­nı, mi­yo­pi, şa­şı­lık, ka­ta­rakt, glo­kom, fi­ti­zis

Prog­re­sif He­mi­fasiyal At­ro­fi (Parry-Rom­berg Sen­dro­mu): Ge­nel­de tek ta­raf­lı ol­mak üze­re prog­re­sif enof­tal­mus, he­te­rok­ro­mi, üve­it, re­ti­na­da pig­men­ter bo­zuk­luk­lar, şa­şı­lık

Pro­li­daz Ek­sik­li­ği: Prop­to­zis, pto­zis

Psö­dok­san­to­ma Elas­ti­kum: Ko­ro­id­de an­ji­yo­id çat­lak­lar

Psö­do­tü­mör Se­reb­ri: Pa­pi­lö­dem

Ref­sum Has­ta­lı­ğı: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti

Re­nal tü­bü­ler asi­doz: Bi­la­te­ral ka­ta­rakt, bi­la­te­ral glo­kom, band ke­ra­to­pa­ti, nis­tag­mus, kor­nea­da opa­si­te­ler

Rie­ger Sen­dro­mu: Ar­ka em­bri­yo­tok­son, gon­yos­ko­pi­de be­lir­gin Schwal­be çiz­gi­si

Ri­ley-Day Fa­mil­yal Di­so­to­no­mi: Bi­la­te­ral pu­pil­lo­to­ni, göz­ya­şı sa­lı­nı­mın­da azal­ma, kor­nea­da hi­po­es­te­zi, bant ke­ra­to­pa­ti, ku­ru göz sen­dro­mu, kor­ne­a ül­se­ri, op­tik at­ro­fi

Roth­mund-Thom­son Sen­dro­mu: Ju­ve­nil zo­nü­ler ka­ta­rakt, kor­ne­a dis­tro­fi­si

Ru­bins­te­in-Tay­bi Sen­dro­mu: An­ti­mon­go­lo­id fis­sür­ler, gür kaş ve uzun kir­pik­ler, epi­kan­tal kat­lan­tı, şa­şı­lık, kır­ma ku­su­ru

Sar­ko­id: An­te­ri­or gra­nü­lo­ma­töz üve­it, bant ke­ra­to­pa­ti, kis­to­id ma­ku­la öde­mi, vit­re­us opa­si­te­si, op­tik disk neo­vas­kü­la­ri­zas­yo­nu, op­tik nö­rit, op­tik at­ro­fi, pa­pil­lit, op­tik si­nir gra­nü­lo­mu, ka­ta­rakt

Sep­to­op­tik Disp­la­zi (De Mor­si­er Sen­dro­mu): Hi­pop­la­zik op­tik si­nir, re­ti­na da­mar­la­rın­da art­mış kıv­rım­lan­ma, nis­tag­mus, şa­şı­lık

Se­reb­ral Pal­si: Şa­şı­lık, op­tik at­ro­fi, ref­rak­si­yon ku­su­ru

Se­ro­id Li­po­fus­ki­no­zis (Bat­ten Has­ta­lı­ğı): Re­ti­na­da de­je­ne­ras­yon ve op­tik at­ro­fi bul­gu­la­rı ile bir­lik­te olan prog­re­sif gör­me kay­bı

Sis­te­mik Ju­ve­nil İdi­yo­pa­tik Ar­trit: Pa­pi­lö­dem, pa­pil­lit, op­tik at­ro­fi, kon­jonk­ti­vit, ke­ra­tit, üve­it, kor­yo­re­ti­nit, ka­ta­rakt

Sis­te­mik Lu­pus Eri­te­ma­to­zus: Mi­yo­zit, ku­ru göz, skle­rit, va­zo-ok­lü­zif re­ti­no­pa­ti, re­ti­na­da yu­mu­şak ek­su­da, ba­kış fel­ci, in­ter­nük­le­er of­tal­mop­le­ji, be­yin sa­pı tu­tu­lu­mu

Sis­ti­no­zis: Fo­to­fo­bi, kor­ne­a ve kon­jonk­ti­va­da sis­tin de­po­zit­le­ri, pe­ri­fe­re­ik re­ti­no­pa­ti, azal­mış gör­me

Sis­ti­ser­ko­zis: İri­do­sik­lit, vit­rit, re­ti­nit, vas­kü­lit, re­ti­na de­kol­ma­nı

Si­ya­li­do­zis-Ga­lak­to­si­ya­li­do­zis: Re­ti­ni­tis pig­men­to­za, op­tik at­ro­fi

Sjög­ren-Lars­sen Sen­dro­mu: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti

Smith-Lem­li-Opitz Sen­dro­mu: Pto­zis, iç epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, şa­şı­lık, ka­ta­rakt, hi­per­te­lo­rizm, op­tik disk­te so­luk­luk, an­ti­mon­go­lo­id ufak ka­pak ara­lı­ğı, nis­tag­mus, iris de­for­mi­te­si, re­ti­na pig­ment epi­te­lin­de de­fekt

Spi­no­se­re­bel­lar De­je­ne­ras­yon: Op­tik si­nir ano­ma­li­le­ri

Stei­nert Has­ta­lı­ğı (Mi­yo­to­nik Mus­ku­ler Dis­tro­fi ): Ka­ta­rakt

Stick­ler Sen­dro­mu: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, vit­re­us de­je­ne­ras­yo­nu, mi­yo­pi, ka­ta­rakt, re­ti­na de­kol­ma­nı, glo­kom, rad­yal pe­ri­vas­kü­ler re­ti­nal de­je­ne­ras­yon

Su­ba­kut Bak­te­ri­yel En­do­kar­dit: Re­ti­na­da he­mo­ra­ji­ler, Roth le­ke­le­ri, san­tral re­ti­nal ar­ter em­bo­li­si

Su­ba­kut Skle­ro­zan Pa­nen­se­fa­lit (SSPE): Re­ti­no­pa­ti, op­tik at­ro­fi

Sül­fit Ok­si­daz Ek­sik­li­ği: Bi­la­te­ral lens dis­lo­kas­yo­nu

Te­ta­noz: Ka­pak ret­rak­si­yo­nu

Tik­ler: Aşı­rı göz kırp­ma; kor­ne­a yü­zey has­ta­lı­ğı, ka­pak has­ta­lık­la­rı ve üve­it ekar­te edil­me­li­dir. Ha­bi­tü­el tik hiç­bir okü­ler has­ta­lık­la bir­lik­te de­ğil­dir

Ti­ro­zi­ne­mi Tip II (Okü­lo­ku­ta­nöz Ti­ro­zi­ne­mi): Her­pe­se ben­ze­yen kor­ne­a ül­se­ri, lak­ri­mas­yon, fo­to­fo­bi, kı­za­rık­lık, ağ­rı

Tok­sik Epi­der­mal Nek­ro­liz: Ka­pak ve kaş­lar­da bül­ler, psö­do­mem­bra­nöz en­tro­pi­yon ya da ek­tro­pi­yon ile iyi­le­şen kon­jonk­ti­vit, semb­le­fa­ron, ke­ra­to­kon­jonk­ti­vi­tis sik­ka

Tok­so­ka­ri­ya­zis: Re­ti­no­ko­roi­dal kit­le (gra­nü­lo­ma), vit­rit, ma­ku­la tu­tu­lu­mu­na bağ­lı şa­şı­lık ya da gör­me az­lı­ğı, pe­ri­or­bi­tal ödem, en­dof­tal­mi

To­pi­ro­mat: An­ti­epi­lep­tik ola­rak kul­la­nı­lan bu ila­cın ilk ayın­da lens-iris di­af­ra­mı­nın öne doğ­ru yer de­ğiş­tir­me­si ile akut açı ka­pan­ma­sı glo­ko­mu mey­da­na ge­leb­lir. İla­cın ke­sil­me­si ile glo­kom ge­ri dö­ner.

TORCH

Tok­sop­laz­mo­zis: Kor­yo­re­ti­nit, vit­rit, mik­rof­tal­mi, ka­ta­rakt, şa­şı­lık, nis­tag­mus, op­tik at­ro­fi, mik­ro­kor­ne­a, ani­zo­met­ro­pi, glo­kom

Ru­bel­la: Ka­ta­rakt, pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, stro­mal ke­ra­tit, glo­kom, mik­rof­tal­mi

Si­to­me­ga­lo­vi­rüs: Kor­yo­re­ti­nit, mik­rof­tal­mi, ka­ta­rakt, ke­ra­tit, op­tik at­ro­fi

Her­pes: Ble­fa­ro­kon­jonk­ti­vit, den­dri­tik ke­ra­tit

Si­fi­lis: Kor­yo­re­ti­nit, in­ters­tis­yel ke­ra­tit, ön üve­it, op­tik at­ro­fi

Tor­ti­kol­lis: Şa­şı­lık, nis­tag­mus, pto­zis, kır­ma ku­su­ru

Tre­ac­her-Col­lins Sen­dro­mu: Alt ka­pa­ğın dış kıs­mın­da çen­tik­len­me ya da ko­lo­bom, pal­peb­ral fis­sür­le­rin aşa­ğı yer­le­şi­mi, ko­lo­bo­mun na­za­lin­de kir­pik yok­lu­ğu, as­tig­ma­tiz­ma, şa­şı­lık

Tri­şi­no­zis: Pe­ri­or­bi­tal ödem

Tri­zo­mi 8 (War­kany Sen­dro­mu): Hi­per­te­lo­rizm, şa­şı­lık, ble­fa­rop­to­zis, ble­fa­ro­fi­mo­zis, kor­ne­a opa­si­te­si

Tri­zo­mi 13 (Pa­ta­u Sen­dro­mu): Mik­rof­tal­mi, anof­tal­mi, iris ko­lo­bo­mu, re­ti­na disp­la­zi­si; sığ sup­ra­or­bi­tal ke­nar­lar, eğim­li pal­peb­ral fis­sür­ler, kaş ek­sik­li­ği, hi­po­te­lo­rizm, hi­per­te­lo­rizm, sik­lo­pi

Tri­zo­mi 18 (Ed­wards Sen­dro­mu): Kı­sa pal­peb­ral fis­sür­ler, iç epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, pto­zis, kor­ne­a opa­si­te­si, ble­fa­ro­fi­mo­zis, hi­per­te­lo­rizm, nis­tag­mus, şa­şı­lık, ko­lo­bom, mik­rof­tal­mi

Tu­ber­kü­loz: Ön, or­ta ve ar­ka üve­it, ko­roi­dit, vas­kü­lit, kra­ni­yal nö­ro­pa­ti

Tur­ner Sen­dro­mu: İç kan­tal kat­lan­tı­lar, pto­zis, şa­şı­lık, ma­vi skle­ra, ka­ta­rakt, hi­per­te­lo­rizm, glo­kom, re­ti­na de­kol­ma­nı, ön seg­ment dis­ge­ne­zi­si, ko­ro­id ve re­ti­na neo­vas­kü­la­ri­zas­yo­nu, ke­ra­to­ko­nus, Co­at’s has­ta­lı­ğı, üve­it

Us­her Sen­dro­mu: Pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, ge­ce kör­lü­ğü, ka­ta­rakt

Va­ri­sel­la: Kon­jonk­ti­vit, ke­ra­tit

Vi­ga­bat­rin: Pe­ri­fe­rik re­ti­na­da at­ro­fi, op­tik si­nir­de na­sal böl­ge­de si­nir li­fi kay­bı ve elek­tro­fiz­yo­lo­jik test­ler­de si­lin­me.

Vi­ta­min A Ek­sik­li­ği: Ge­ce kör­lü­ğü, Bi­tot le­ke­le­ri, kon­jonk­ti­val kse­ro­zis, kor­ne­a ül­se­ri, ke­ra­to­ma­la­zi

Vi­ta­min A Faz­la­lı­ğı: Dip­lo­pi, kra­ni­yal si­nir felç­le­ri, pa­pi­lö­dem

Vi­ta­min C Ek­sik­li­ği (Skor­büt): Or­bi­ta he­mo­ra­ji­si, ke­ra­to­kon­jonk­ti­vi­tis sik­ka

Vi­ta­min D Faz­la­lı­ğı: Hi­per­tan­sif re­ti­no­pa­ti, kor­ne­a ve kon­jonk­ti­va bu­la­nık­lı­ğı

Vi­ta­min K Ek­sik­li­ği: Or­bi­ta he­mo­ra­ji­si

Vogt Ko­ya­na­gi Ha­ra­da Sen­dro­mu: Üve­it, re­ti­nit

Wa­ar­den­burg Sen­dro­mu: Pri­mer te­le­kan­tus, hi­per­te­lo­rizm, alt punk­tu­mun la­te­ral yer­le­şi­mi, iris pig­ment hi­pop­la­zi­si­ne bağ­lı he­te­rok­ro­mi, re­ti­na­da hi­po­pig­men­te de­ği­şik­lik­ler, ka­ta­rakt, pto­zis, yük­sek kır­ma ku­su­ru, mik­rof­tal­mi

We­ge­ner Gra­nü­lo­ma­tö­zi­si: Kor­ne­a ve kon­jonk­ti­va­da lez­yon­lar, üve­it, in­va­ziv or­bi­tal psö­do­tü­mör, kra­ni­yal nö­ro­pa­ti­ler

We­ill-Marc­he­sa­ni Sen­dro­mu: Mik­ros­fe­ro­fa­ki, yük­sek kır­ma ku­su­ru, glo­kom, ek­to­pi­a len­tis

Wil­der­vanck Sen­dro­mu: Dua­ne ret­rak­si­yon sen­dro­mu

Wil­li­ams Sen­dro­mu: İris­te stel­lat pa­tern, epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, kı­sa pal­peb­ral fis­sür­ler, şa­şı­lık, hi­per­met­ro­pi

Wilms tü­mö­rü: Ani­ri­di

Wil­son Has­ta­lı­ğı: Kay­ser-Fle­isc­her hal­ka­sı, ay­çi­çe­ği ka­ta­rakt, ge­çi­ci of­tal­mop­le­ji, dü­zen­siz sak­kad­lar, göz ka­pak­la­rı­nın açıl­ma­sın­da ap­rak­si, ge­ce kör­lü­ğü, re­ti­na de­ği­şik­lik­le­ri

Zell­we­ger Se­reb­ro­he­pa­to­re­nal Sen­dro­mu: İç epi­kan­tal kat­lan­tı­lar, Brush­fi­eld le­ke­le­ri, ka­ta­rakt, glo­kom, nis­tag­mus, in­fan­til pig­men­ter re­ti­no­pa­ti, op­tik si­nir hi­pop­la­zi­si, kor­ne­a bu­la­nık­lı­ğı